Semlor
Da jeg arbejdede for TUI, havde jeg mange svenske kollegaer, samtidigt med at jeg ofte var i Sverige, begyndte min interesse for det svenske søde køkken. Det svenske søde køkken, har så meget fantastisk bagværk. En af mine favoritter, er helt klart Semlor. En sød vanilje bolle med kardemomme, fyldt med marcipan, toppen med flødeskum og drysset med flormelis. Denne version, er med et fyld med pistacie og marcipan. Personligt synes jeg pistacie går fundstændig fantastisk med marcipan.
Semlor med pistacie og marcipan – 10 stk
Boller
30 g gær
80 g sukker
130 g blødt smør
2 dl mælk
1 tsk vaniljesukker
2 tsk Kardemomme
2 æggeblommer
1 æg
500 g mel
1 æg til pensling
Lun mælken, til den er ”lillefinger varm”. Smuldre gæret i din røreskål. Kom herefter mælken i, og opløs gæren. Kom nu sukker ned til mælken. Kom herefter 300 g mel, æggeblomme og æg i og kør den på din røremaskine indtil dejen er samlet. Tilsæt nu det bløde smør i mindre stykker, kardemomme, vanilje sukker og salt. Ælt det ved medium hastighed, indtil der ikke er flere smør klumper tilbage. Tilsæt de sidste 200 g mel og ælt dejen ved høj hastighed, indtil dejen er smidig. Det taget ca. 10 minutter. Du kan tjekke om dejen er færdig æltet, ved at hive dejen fra hinanden stille og roligt, og bliver den så tynd at du kan kigge igennem den uden den går i stykker, er den klar.
Del bollerne i 10 lige store dele og rul dem til boller. Lad dem hæve til dobbelt størrelse et lunt sted, og et klæde henover. Har du evt. en ovn der kan indstilles til lave grader eller med hæve funktion, er det klart at anbefale. Sæt da en skål ind i bunden af ovnen med varmt vand. Det tager ca. 1 times tid for dem at hæve til dobbelt størrelse.
Når bollerne er hævet, pensles de med æg og bages ved 180 grader i 10-12 minutter. Lad bollerne køle af imens du laver fyldet.
Marcipan / pistacie fyld
300 g marciapn
100 g rå pistaciekerner
4 spsk mælk
Kom alle ingredienserne i en mini hakker/blender, og blend til en ensartet masse. Kom det på en sprøjtepose
Samling af Semlor
3½ dl piskefløde
3 spsk flormelis
Klip en trekant i hver bolle, og løft toppen af bollen af. Udhul så bollen, så der bliver plads til fyldet. Fordel fyldet i bollerne. Pisk fløden stiv, og kom det på en sprøjtepose med en stjernetyl. Sprøjt nu en lille dyt midt på bollen og sprøjt 3 ringen rundt om. Læg så toppen ovenpå flødeskummet, og drys med flormelis.
Opbevar bollerne på køl. De kan godt holde sig et par dage på køl, men er klart bedst samme dag