Bagværk,  Fastelavn,  Opskrifter

Choux au craquelin

Der findes et utal af versioner af fastelavnsboller. Ikke nok med der findes meget forskellige bagværk, så findes der også uanede mængder af forskelligt fyld at komme i.
Mine yndlings fastelavnsboller, er semlor, choux au craquelin og wienerbrøds fastelavns boller. Fyldt noget syrligt og en lækker creme. Den yngste i familien, er klart mest vild med den gammedags fastelavnsbolle, så der bliver lavet en masse forskellige af dem herhjemme.
Denne opskrift, er på Choux au craquelin, som er en vanbakkelse med en krakkeleret kiksetop. De er fyldt med en syrlig æble kompot, hasselnødde praline og en creme lavet på gold chokolade.

Det vigtgiste når man laver vandbakkelser, er at man IKKE må åbne ovnen før de er færdige, for så vil de falde sammen.

Fastelavns boller – Choux au craquelin 8 stk
Gold chokolade creme

200 g gold chokolade
2 bl husblas
5 dl piskefløde

Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand. Varm fløden op til lige over kogepunkten. Tilsæt det udbløde husblas, når det er smeltet hældes fløden over chokoalden. Lad det stå et par minutter, før du rør i skålen. Rør i skålen, til alt chokoalden er smelet, og massen er ensartet. Kom film henover, så det rør ved cremen, og sæt den på køl til den er helt kold. Alternativt kommes cremen i et stort fad med film på, eller i en pose. Så køler den hurtigere. Når cremen er helt kold, pisket den op, pas på med at piske for meget, for så vil den skille. Kom cremen på en sprøjtepose med den ønskede tyl.

Hasselnødepraline

100 g Hasselnødder
100 g Brun farin
1 spsk vand
50 g Gold chokolade, smeltet (Kan erstattes med mælke chokolade)

Rist Hasselnødderne i 10 minutter ved 150 grader. Smelt sukkeret på en pande med vandet. Når alt sukkeren er smeltet, kommes hasselnødder op på panden, og der røres rundt indtil alle nødderne er dækket at karamellen. Kom dem op på et stykke bagepapir og lad dem køle af.

Når de er kølet af, kommes de op i en mini hakker, og blendes til en cremet masse (Er din mini hakker ikke kræftig nok, kan du tilsætte 1 tsk smagsneutral kokosolie, for at hjælpe processen igang). Tilsæt gold chokoladen og kør den til at det hele har samlet sig. Kom massen på en sprøjtepose, så er den klar til senere.

Æblegrød

300 g æbler
25 g sukker
Saften af en 1 citron
1 vanilje stang, eller 1 tsk vanilje paste

Skær æblerne ud i små stykker, og kom dem op i en gryde med sukker, vanilje og citronsaft. Kog æblerne møre ved middelvarme, husk at røre i gryden en gang imellem. Afhæging af æble stykkerne tager de 15-20 minutter. Lad æble grøden køle af.

Kiks

75 g koldtsmør
75 g sukker
75 g mel
evt. lidt farve

Kom alle ingredienser i en food processor eller mini hakker, og blend det sammen til det hele har samlet sig. Rul det tyndt ud imellem to lag bagepapir og sæt det på køl imens du laver vandbakkelsesdejen.

Vandbakkelser

50 g sødmælk
100 g vand
75 g smør
1 tsk sukker
1 knsp salt
100 g mel
2½ æg, sammenpisket. Brug evt. hele pastauriseret æg.

Kom mælk, vand, smør, sukker og salt op i en gryde. Når væsken koger, tages gryden af varmen og melet røres i. Kom herefter gryden tilbage på varmen og rist dejen godt af i et par minutter, imens der røres godt i gryden. Kom nu dejen op i en skål og lad den køle lidt af inden æggene tilsættes. Rør æggene i lidt af gangen til den samler sig og bliver elastisk. Kom dejen på en sprøjtepose og sprøjt dem ud i smål boller på ca. 6 cm i diameter.

Stik nu kiksen ud i 6 cm og kom en kiks oven på hver bolle, og bag dem ved 180 grader (alm. ovn) i 35-45 minutter, til de begynder at blive gyldne.

Samling af bollerne

Skær toppene af bollerne, og fordel æblegrøden i bunden af bollerne. Kom hasselnødde pralinen oven på (Du skal bruge ca. halvdelen af pralinene, resten kan gemmes). Sprøjt nu cremen oven på bollerne, og læg toppen tilbage på, og sprøjt en lille dut creme oven på toppen af bollen. Pynt fastelavnsbollerne efter eget ønske. Jeg har pyntet mine med fastelavnspynt, som er lavet i gold chokolade og penslet med guld støv, og skovsyre.

Temperer 150 g chokolade, se min guide til at temperere chokoalde her. Kom chokoladen på en sprøjtepose, og sprøjt chokoalde ud på et stykke kageplast. Print eller tegn din fastelavnspynt på et stykke papir, som du kan ligge under kageplasten. Når det har sat sig, kan det pensles med guld støv.

De er klart bedst samme dag, men kan godt holde sig på køl til dagen efter.

Prøv også min opskrift på Semlor

SKRIV EN KOMMENTAR: Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Secured By miniOrange