Dessert inspireret af Den Dominikanske Republik
Jeg har som mange af jer ved, arbejdet og boet i udlandet i omrking 5 år. 1½ år af dem har jeg boet i Den Dominikanske Republik, hvilket absolut har været mit yndlings sted, og et af de steder hvor jeg har så mange minder fra. Så da vi i aftsnit 3 af Sukkerchok skulle lave et dessert fra et ferie minde, blev det fra mig ikke et ferieminde, men et minde fra min tid som guide i Den Dominikanske Republik.
Den dominikanske republik oser af eksotiske frugter, og kaffe og friske kakao bønner. Og jeg husker at når vi var ude på nogle af vores udflugter, plukkede vi mangoer og friske kakaobønner direkte fra træerne, for ikke at snakke om deres store lækre maracuya (Det som vi kender som passionsfrugt). På mange af hotellerne er der palmer med kokosnødder, som gartnerne gerne åbner for dig, hvis du finder en lækker en.
Så der var ikke nogen tvivl om hvad min dessert skulle indholde.
Kokos panna cotta
Karameliseret mango
Passionsfrugt mousse
Chokolade mousse med lime
Pyntet med korraller, kokos caviar, ristet kokos, hvid chokolade og kaffe ”sne”
Jeg var så lykkeligt over de fine kommentarer som jeg fik i programmet, for denne dessert bringer så mange minder frem for min til i Den Dominikanske Republik, så at dommerne også kan lide min sammensætning af smagene i lige præcis den her dessert gør mig bare så glad. Det man dog ikke ser i programmet, er at Marie Holm og jeg skålet i drinken, men den var Marie ikke så vild med. Men det er nu okay. Jeg er nu stadig vild med en god Santo Libre (Rom og Sprite)
Sådan her så må første tegning ud af desserten. Jeg prøver altid at visualisere den dessert jeg skal lave 🙂
Skal man lave desserten derhjemme, kan det være en god ide allerede at starte dagen før. Faktisk kan det meste at desserten laves dagen inden, og så skal den bare pyntes inden servering.
Dominikansk inspireret dessert 4-6 pers afhængig af størrelse på glasset
Mælke chokolade mousse
1 bl husblas
100 g mælke chokolade
75 g sødmælk
1,5 dl piskefløde
skal af 1 lime
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand. Varm mælken op til lige under kogepunktet og smelt husblassen heri. Hæld mælken over chokoladen. Pisk fløden til let skum, og vend det i chokolade blandningen. Riv lime skallen i og vend det forsigtigt rundt. Hæld moussen op i sprøjtepose og kom moussen i formen. Jeg bruger en halv kugle silikone form. Sæt mousserne på frys indtil de er frosne. Helst natten over, eller mindst 3 timer.
Kokos Panna Cotta
1 dl piskefløde
1 dl sødmælk
1 dl kokos creme
1,5 bl husblas
25 g sukker
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand. Kom alle andre ingredienser op i en gryde, og varm massen op til lige under kogepunktet. Smelt herefter husblassen heri. Lad massen køle lidt af inden den kommer på glas. Lad panna cottaen sætte sig, inden mangoen kommer i.
Karameliseret mango
1½ mango
30 g sukker
3 spsk rom
saft af en ½ citron
Skær mangoerne i små tern, og kom dem på en pande med sukker, rom og citron saft, og lade det simre et par minutter. Lad dem køle af indtil de er stue temperatur, og så kommer de oven på kokos panna cottaen. Sæt glassene retur i køleskabet.
Passionsfrugt mousse
50 g passionsfrugt pure
2 bl husblas
75 g skyr
50 g sukker
2 dl piskefløde
1 vanilje stang
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand. Varm pureen op. Bland sukker, vanilje og skyr sammen. Når passionsfrugt pureen er varmet op, smeltes husblassen deri. Lad den køle ned til stuetemperatur, og bland den sammen med skyr. Pisk fløden til let skum, og vend den med passionsfrugt skyren. Høld det på en sprøjte pose, og kom det oven på mangoerne. Sæt glasset tilbage på køl.
Så er det tid til at få gjort pynten klar. Der er uden tvivl mange elementer i denne dessert. Køb dine kokos chips, så du ikke behøver at lave dem selv. Så du kan sagtens undlade noget af pyntet, hvis det skal være mere overskueligt, eller det hele. I så fald vil du ligge chokolade moussen oven på passionsfrugt moussen.
Kokos caviar
1 dl kokosvand
1 tsk agar agar
2 dl iskold olie
Bland kokosvand og agar agar sammen og kog det op. Lad det køle en smule og sug så lidt op i en pipette ad gangen, og dryp små dråber ned i det iskolde olie. Så dannes der små caviar på bundet. Kom olien på køl. Inden du skal pynte desserten, skyldes de i iskoldt vand i en sigte.
Koraller
75 g vand
40 g olie
15 g mel
Gul farve
Pisk alle ingredinserne sammen. Tilsæt gul farve lidt efter lidt til du har den ønskede farve. Varm herefter en pande op til middel varme, og lav dine koraller. Lad dem dryppe af på noget køkken rulle.
Kaffe malto
2 tsk kaffe
1 dl olie
50 g malto
Lun olien og kaffen op ved lav varme, så kaffen kan trække ud i olien. Herefter sigtes det igennem et kaffefilter eller en suppe si i stof. Piske herefter en smule olie i maltoen ad gangen, så ikke det kommer for meget olie i.
Hvid chokolade gitter
125 g hvid chokolade
Smelt den hvide chokolade i mikrovnen. Den skal ikke overstige 29 grader. Kom den herfter på en sprøjtepose og klip et lille hul. Sprøjt nu et netmønster ud på et stykke barepapir og lad det sætte sig. Skær herefter dit gitter i den passende størrelse. Varm kniven op under en brænder eller den varme hane (Husk at tørre vandet af kniven) Du kan også bruge en rund udstikker. Det var min oprindelige plan, men havde glemt den derhjemme. Så derfor blev mine skåret ud.
Pyntning af dessert.
Tag dine forsne chokolade mousser ud, og spray dem med grøn velvet spray. Husk at dække området af med lidt staniol eller bagepapir, så du ikke har grøn farve over det hele. Lad dem stå et øjeblik imens du pynter glasset af.
Knæk korallerne i mindre stykker, og sæt dem ned i moussen. Kom caviar oven på. Skær den halve mango ud i små tern, og drys lidt oven på moussen. Kom lidt kokos chips ovenpå også. Læg nu gitteret oven på, og placer chokolade moussen på toppen, og drys med kaffe maltoen (sne)
Det kan måske virke meget overskueligt det hele, med sådan en lang opskrift. Men mit tip til dig, er at tage en lille del ad gangen. Og føler du at det er for meget, så skær noget af pyntet fra. Det gør ikke det vilde ved smagen, hvis der mangler kokos caviar, eller korallerne. Så start med at lave de 4 elementer til glasset, og tag pynten lidt efter lidt.