Bagværk,  boller,  Opskrifter

Hveder

Lige siden jeg var lille har jeg altid elsket tiden op til Store Bededag, da der begyndte at være hveder hos bageren! Jeg er helt vild med hveder, både de friskbagte lige fra ovnen, men bestemt også ristet dagen efter med masser af smør! Duften af friskbagte hveder er i mine øjne en fantastisk duft! Denne opskrift på hveder er med både smør og masser af kardemomme. Det er sådan jeg bedst kan lide mine hveder og disse hveder er også et hit hos den yngste i familien, som slet ikke kunne vente med at få fingrene i dem

Hveder – 15 stk

35 g gær
2 dl sødmælk
1 dl vand
2 æg
50 g sukker
4 tsk kardemomme
1 spsk salt
700 g hvedemel
75 g blødt smør

Kom mælk og vand i en gryde om varm det op til det er lille fingervarmt. Kom alle de tørre ingredienser i din røreskål og smuldre smørret heri. Når mælken er lun, opløses gæren i mælken, og det kommes herefter op i røreskålen sammen med æggene. Start med at ælte dejen med lav hastighed indtil melet er blandet i dejen. Herefter æltes dejen på høj hastighed i ca. 10 minutter indtil dejen er samlet omkring dejkrogen og dejen slår mod skålens sider. Du kan evt. lave en gluten test. Her skal du kunne tage dejen op og strække den, så den bliver helt tynd, uden den går i stykker.

Kom et stykke film over skålen og lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted. Det tager 30-45 minutter. Når dejen er hævet, delen dejen i 15 dele og trilles til boller. Bollerne sættes på en bageplade med en justerbar firkanten form omkring med 1 cm imellem. Har du ikke en justerbar firkantet form, kan du bruge et andet firkantet fad som måler 40x25cm. Dæk bollerne til med film, eller en op klippet plastikpose og lad dem nu hæve til de begynder at hæve sammen. Pensel bollerne med et sammenpisket æg med 1 spsk mælk og 1 nip salt. Bag dem ved 180 grader varmluft i 12-15 minutter.

Server hvederne lune, eller dagen efter ristet med smør. Opbevar bollerne i en lufttæt beholder.

4 kommentarer

  • Helene

    Tusind tal for hurtigt svar.
    Jeg glæder mig til at smage dem, de ser SÅ lækre ud

  • Helene

    Jeg står og skal bage dine hveder nu.
    Du skriver der skal bruges 2 æg i opskriften, men du skriver ikke hvornår de skal i.
    Er det kun til penslingen de skal bruges, eller skal de i selve dejen? Og i så fald hvornår?
    Mvh Helene

    • Marie-Louise

      Hej Helene.
      Det må vidst være en smutter Æggene kommes i, sammen med mælken
      God bagelyst

SKRIV EN KOMMENTAR: Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Secured By miniOrange