Ris a la mande
Der er meget jeg elsker ved julen, og en af de ting eller nærmere sagt retter som jeg kunne spise hele tiden, det er ris a la mande med kirsebær sauce. Da jeg arbejde i Tivoli henover julen, der blev jeg så træt at julemad, men ikke a ris a la mande. Det spiste jeg tværtimod flere gange dagligt. Kombinationen er den kolde grød vendt med masser af fløde og mandler med den syrlige kirsebær sauce, er bare en helt igennem fantastisk combo hvis i spørger mig. Og her kommer jeg med mit bud på hvordan denne dessert kan laves. Hjemme hos os er det ikke jul uden ris a la mande
Ris a la mande – 6 personer
2 dl grødris
2 dl vand
7 dl sødmælk
25 g sukker
1 tsk salt
Kornene fra 1 stor vaniljestang eller 2 små
100-150 g smuttede mandler (jeg elsker mange mandler i min, men mindre kan også gøre det)
5 dl fløde
Kom ris og vand op i en gryde og skru komfuret op på høj varme. Når alt vandet er væk, og det er blevet grødagtigt tilsættes mælken, og der skrues ned på middelvarme, imens der røres konstant. Når mælken er blevet varm og det begynder at småsimre, skrues der yderligere ned til lav varme. Nu tilsættes vaniljekornene, sukker, salt og den tomme vanilje stang. Mas evt. vaniljekornene ud i sukkeret så de deles bedre. Kom låg på gryden. Husk stadig at røre i grøden jævnligt, hver 3-5 minut så den ikke brænder på. Efter 30-45 minutter er grøden færdig. Smag gerne på grøden, så du kan se om risene er færdige. Personlig synes jeg ikke de skal være helt smattede, men der må stadig gerne være lidt bid. Men det er en smags sag
Sæt nu grøden koldt, enten udenfor eller i køleskabet.
Hvis du har købt mandler med hinder på, skal de smuttes. De gøres nemt i en mikroovn (eller i en gryde). Kom mandler og vand så de er dækket op i skål, og sæt den i mikroovnen i 7-10 minutter. Prøv gerne at tage en op og se om hinderne slipper let. Hvis ikke, så giv dem et par minutter mere. Hæld herefter vandet fra, og smut mandlerne. Hak herefter mandlerne, som du ønsker. (HUSK AT GEMME EN PÆN HEL MANDEL) Jeg kan godt lide de er grofthakkede, hvor andre hakker dem fint.
Når risengrøden er helt afkølet, kan flødes piskes let op. Husk på ikke at piske den for meget, da fløden stadig vil blive pisket, idet du vender den med den kolde grød. Tag nu vaniljestangen op af den kolde grød, og vende ¼ af fløde op i grøden. Her må man gerne røre lidt hårdt rundt for at få grøden blandet med fløde. Tag yderligere ¼ af fløden op i grøden og vend det nu nænsomt rundet. Kom herefter grøden op i resten af fløden og tilsæt mandlerne og vendt det indtil det hele er blandet godt. Server den med lun kirsebær sauce.